vrijdag 9 juni 2017

recensie Yoko Tsuno Integraal 1 - Van de Aarde van Vinea



Yoko Tsuno Integraal 1 - Van de Aarde van Vinea
Scenario/Tekeningen/Inkleuring: Roger Leloup
Vertaling: BOOM!, Wingene
Redactionele correcties binnenwerk: Peter Motte
Waardering: *****              
Uitgeverij Dupuis
Pagina's : 176 (hardcover)   
Prijs: € 24,95
Genre: Sciencefiction, avontuur, fantasy    
ISBN: 9789031435739

Het eerste album van Yoko Tsuno wat ik in handen kreeg was Seinen voor de Eeuwigheid. Ik werd als jonge jongen meteen gevangen door het geweldig tekenwerk. Het was een precisiewerk van jewelste en het ijzersterk verhaal deed mij verlangen naar meer. Het feit dat het album zo bijzonder was voor die tijd (een strip met een vrouwelijke heldin), daar was ik mij geenszins van bewust. Kinderen letten daar niet op en ik vond haar nét zo geweldig en stoer als Robbedoes en Kuifje. Langzaamaan volgde er meer delen, steevast ondersteboven van de fascinerende wereld die Roger Leloup creëerde.
Dit jaar in juni wordt zijn volgend album 28 De tempel der Onsterfelijken verwacht en al was ik niet zo onder de indruk van het vorige album, ik ben benieuwd naar dit laatste deel wat de slot moet zijn van een trilogie.

Roger Leloup (1933) is inmiddels  84 en heeft gewerkt als decortekenaar voor Peyo (De Smurfen) en werkte samen met Hergé. Wat hij nooit kon vermoeden is dat zijn strip tot de bestverkopende reeksen ooit zou worden met meer dan 7,5 miljoen exemplaren wereldwijd. Mooie, integrale edities zijn dan zeker wel verdient.
Met eerste wat opvalt is de manier waarop het album is samengesteld. In plaats van een chronologische volgorde, is er gekozen voor thematische bundeling. Ehh, oké. Ja, waarom niet. Het is weer eens wat anders, zullen ze in Frankrijk wellicht gedacht hebben. Al lees ik persoonlijk liever de avonturen in de volgorde zoals de tekenaar voor ogen had.
De serie gaat bestaan uit negen integralen en dit eerste deel is een bundeling van drie albums waarin de Vineanen voor het eerst hun opwachting maken. Album 1 Trio in het Onbekende, album 2 Vulcanus' Smidse en album 6 De 3 Zonnen van Vinea.

Wat ik onmisbaar vind voor een integrale uitgave zijn de extra's. Het geeft dat extra beetje zorg. Het album bevat bijvoorbeeld een aantal onuitgegeven tekeningen, waarvan drie pagina's zijn ingekleurd met een kleurpotlood, wat zovéél mooier is dan met de meer modernere techniek.
De teksten voor het dossier worden verzorgd door Patreick Pinchart en Thierry Martens, twee ex-hoofdredacteuren van het Franse stripblad Spirou. Als fan van de serie is het interessant om de achtergrondinformatie te lezen over hoe Yoko Tsuno is ontstaan en waar Roger Leloup zijn inspiratie vandaan haalde. Voorbereidende schetsen, eerste versies, proefplaten en niet gepubliceerde covers komen voorbij en geven een goed beeld van het werk van de tekenaar.
Geloofwaardigheid was erg belangrijk voor de tekenaar en hij vond het belangrijk een plausibele verklaring te geven voor de komst van de Vineanen op Aarde. In zowel tekst als in het tekenwerk zwoegde hij op de technische aspecten. Zijn stelling was: hoe kon je de lezers overtuigen als je zelf niet overtuigd bent?

Jep, een mooi verzorgd eerste integraal en hopelijk hoeft er niet al te lang gewacht te worden op de overige edities.
Wout Jut
Illustratie voor een speciaal kerstnummer van het weekblad Robbedoes. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers