zaterdag 16 mei 2015

Recensie Amoras 5 - Wiske


Amoras, no. 5
Amoras 5 - Wiske

Marc Legendre (tekst) en Charel Cambré (tekeningen)
Waardering: *****
Standaard Uitgeverij
56 pag. (softcover)
€ 6,95

(Pas op: Spoilers!!!!)

Ieder deel van de Amoras Saga heeft een personage als titel. Het eerste deel heet Suske, deel twee Jérusalem, deel drie Krimson, deel vier Lambik en nu… hebben we Wiske.
Wiske bevindt zich nu in het gezelschap van Jérusalem en de gewelddadige maar vooral dodelijke manier waarop de witharige amazone haar problemen oplost zijn voor Wiske confronterend. Wanneer Jérusalem verteld dat Suske overleden is, slaan de stoppen door bij Wiske en zien we haar op een niet eerder vertoonde manier. De gebeurtenissen van de afgelopen dagen eisen nu haar tol en Wiske zint op een nietsontziende wraak op Krimson.
Ondertussen zetten alles Professor Barabas en tante Sidonia op alles om Suske en Wiske terug te halen, terwijl op Amoras letterlijk de hel los breekt. Met Lambik komt niet in een al te handige situatie terecht en waar is Jerom? Gelukkig krijgt hij hulp van een oude vriend.

Op 8 mei werd de trailer voor dit deel gelanceerd op Youtube en vanwege de nogal gewelddadige beelden mocht bij de trailer niet worden geadverteerd. Hmm, flauw. Geweldigdadig? Hnnn, ja. Absoluut.
De verwachtingen zijn hoog onder de fans van Amoras en jazeker, scenarist Marc Legendre brengt het verhaal met Wiske in een hogere versnelling. In een zéér hoge versnelling.
Ik was nogal geschokt om te zien wat Wiske zoal uitspookt… maar het meest schokkend is wat er zoal gebeurd rondom Lambik. Man man, het duurde even voordat ik de desbetreffende pagina omsloeg. Om vervolgens een paar pagina's later helemaal overdonderd te worden wanneer Lambik opgesloten zit aan een handboei.
Goeie god. Waar zijn we in hemelsnaam bezig… Een mens zou heimwee krijgen naar de tijd van de galblaas toen de Vetten nog geen Fatties waren (quote van Babar Blaaskop).
Conclusie is dat Wiske een overdonderend album is en helaas wederom eindigt met een open einde. Ik wil méér!!!!

Er is nog wel één ding wat ik mij afvraagt, wat wellicht ene vraag is gesteld door anderen. Zijn de gebeurtenissen van Amoras geplaatst vóór J.rom, of is het simpelweg een ander universum?

Naast de gewone softcover albums, worden de delen ook luxe edities uitgebracht. Een versie met harde kaft en linnen rug verschijnt in een oplage van 150 exemplaren. Bovendien verschijnt een superluxe versie met velours omslag. Van deze laatste editie is de oplage beperkt tot 75 exemplaren.
De prijzen van de beide luxe edities zijn respectievelijk €59,99 en €99,99. (WJ)

 Trailer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers