maandag 18 mei 2015

Recensie Kroniek der Onsterfelijken 3 - De Vampier



Kroniek der Onsterfelijken
Kroniek der Onsterfelijken 3 – De Vampier
Benjamin von Eckartsberg (tekst) en Chaiko Cai Feng (tekeningen)
Waardering: ****
Gorilla Avonturenstrips
48 pagina’s (hardcover)
€ 14,95

Deel twee ligt nog niet koud in de winkel en Strip2000 trakteert de lezer al op het volgend deel. Het lijken wel Amerikaanse praktijken!
We volgen Andrey Delany en de jongen Frederic, die geduldig de slavenhandelaars achteraan gaan. Ze hebben geluk om het schip voorzichtig op een afstand te volgen, want de handelaar Abu Dun blijft dicht bij de kust en Delany vermoedt dat de handelaar andere plannen heeft, in plaats van naar de oriëntaalse slavenmarkten te gaan.  
Wanneer Delany het schip entert merkt hij dat hij de handelaar heeft onderschat. Zonder een zweetdruppel te verliezen breekt de grote, donkere man de rug van Delany. Hiermee maakt hij wel een fout en al gauw voelt Abu Dun het zwaard van Delany op zijn keel. Toch blijven de touwtjes in zijn handen en stelt een zeer onverwacht voorstel. Een voorstel wat alleen bedacht kan worden door een gewiekste zakenman. De gevangen dorpelingen ruilen voor de diensten van Delany. Voor een jaar zal hij de persoonlijke lijfwacht zijn van Abu Dun. Lang kan de handelaar niet genieten van zijn nieuwe werknemer wanneer ze worden aangevallen door het schip, wat vijf keer zo groot is, van de inquisiteur.
Wat volgt zijn de omzwervingen van twee mannen met een opstanding kind en lijkt een klassieke start van een hechte vriendschap tussen Delany en Abu Dan, verdwaald in de donkere tijd van middeleeuws Centraal-Europa, dat in vuur en vlam staat en waar het bloed vloeit door de inquisitie en de Ottomanen.

 Met De vampier wordt de verhaallijn van de vorige twee delen definitief afgesloten op een zeer tragische en emotionele wijze. De opofferingen die Delany doet worden genegeerd, voortkomend uit angst, haat en afkeer.
Waar de titel De vampier op slaat zal ik niet vermelden. De bijbehorende gebeurtenissen zijn twee voetnoten in het verhaal. Belangrijke voetnoten die vermoedelijk zullen razen als een orkaan in komende delen.

Benjamin von Eckartsberg is goed op dreef en zet de vaart er goed in waarin je verrast wordt met de nodige verrassingen en drama. De tekeningen en inkleuring word ditmaal verzorgd door Chaiko Cai Feng.
Chaiko ( echte naam Cai Feng ) is een cartoonist gevestigd in Shanghai. Hij heeft al met succes de graphic novel Love Shanghai Fragments gepubliceerd. Hij heeft een persoonlijke stijl en de inkleuring van Chaiko zijn in dezelfde stijl als diens personages, in tegenstelling bij Thomas von Kummant. Chaiko is een uitmuntende vervanger, maar toch mis ik stiekem het werk van zijn voorganger. Chaiko zal ook verantwoordelijk zijn voor de volgende twee delen, ongetwijfeld nog deze zomer voor ons te lezen in de stoel met een kop thee… en een koekje.

Wout Jut


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers