vrijdag 25 september 2015

recensie Biebel 10 en Café Cowald 3



http://www.stripwinkeldumpie.nl/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/8/5/85637-biebel-10-de-stroken-1632-1811.jpgIkke Biebel 10 - De stroken 1632-1811
Marc Legendre "Ikke" (tekst & tekeningen)
Waardering: ***
Uitgeverij Strip2000
48 pag. (softcover)
€ 8,95

Biebel is een oude bekende. Hij blijft steevast anarchistisch en is sociaal enigszins gehandicapt. De grappen tussen Biebel en zijn ouders zijn grappig en lekker brutaal en zijn vriendin Dotje is zeker niet de domste, maar helemaal pluis in haar hoofd is het niet. En Reggie blijft vertederend.

Korte stripgrappen maken die niet meer dan vier panelen bevatten, meestal drie, en je toch laten glimlachen of écht lachen (dus een heuse HAHA), is knap. Er zijn menig 1-pagina strips die flauw zijn of gewoonweg irritant. Marc Legendre behoort tot de groep die weet hoe hij een dergelijke korte grap moet vertellen. Biebel gaat nu al enkele generaties mee en de huidige jeugd zal deze tijdloze humor zeker weten te waarderen.  Marc legendre heeft aardig wat albums gemaakt, maar is helaas al enige tijd gestopt met zijn groothoofdige brutale creatie.

http://www.akim.nl/afbeeldingen/85639-cafe-cowala-3-cafe-cowala-3.jpgCafé Cowald 3
Roover (tekst & tekeningen)
Waardering: ***
Strip2000
46 pag. (softcover)
€7,95

Café Cowala speelt zich af in een café waar mannen samen komen en grappen maken. Brutaal en behoorlijk politiek incorrect. Op zich is dat niet erg. Schunnige, foute mannenhumor humor kan heel grappig zijn, maar Roover is vaak behoorlijk grof. Wat betreft humor moet je dus op een bepaalde golflengte zitten, want anders vind je dit helemaal niets.  
De mop rond de twee katten, getiteld Smelly Cat, vond ik uitermate grappig en You Ain't Seen Nothing Yet is absoluut geniaal. Je moet er maar op komen. Er zijn grappen die mij minder boeien, maar over het algemeen heeft Roover een geslaagde strip bedacht. Hij behandeld meerdere onderwerpen (je kan ook zeggen dat er diverse slachtoffers zijn geselecteerd) en maakt hun nét niet af. Nou ja, er is een smurf die het leven laat, maar daar zijn er genoeg van en ze lijken toch allemaal op elkaar (incest?).
De tekenstijl van Café Cowala is eenvoudig en de nadruk ligt vooral op de grap. Ik ben benieuwd naar de volgende foute grap.

Wout Jut

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers