vrijdag 17 juni 2016

Recensie De Joodse Brigade 3



http://www.ballonmedia.com/covers/bic/9789085584322.jpgDe Joodse Brigade 3
Marvano (scenario & tekeningen), Bérengère Marquebreucq (inkleuring)
Waardering: ****
Uitgeverij Dargaud
48 pagina’s (hardcover)
€ 15,95
ISBN: 9789085584322

De Tweede Wereldoorlog is al drie jaar voorbij, maar dat betekent niet dat de Jodenhaat bij toverslag is verdwenen. Scenarist Zidrou geeft de lezer een spannende en leerzame duik in de Joodse geschiedenis. In 1947 werd door de Verenigde Naties een resolutie aangenomen, bekend als resolutie 181, waarbij Palestina werd verdeeld in een Joodse staat en een Arabische staat. Werd de mening gevraagd van de Palestijnen? Niet echt.
In dit derde en laatste deel brengt onze hoofdrolspeler Leslie Toliver in een krakkemikkig vliegtuig wapens voor de Joodse nederzettingen, maar vlak voor plaats van bestemming worden door Arabische verzetstrijders (die verdomd goed bewapend zijn) uit de lucht geschoten. Toliver en en piloot worden op tijd gered door een oude bekende, zijn oude vriendin Safaya Mehringer. Helaas moeten ze het vliegtuig achterlaten, hopend dat de lading in handen valt van de Britten. Algauw ontdekt Toliver dat de Joden nauwelijks wat munitie bezitten. Iedere krijger heeft nauwelijks vijf kogels. Maar al is de strijd ongelijk, ze geven niet op. 

Marvano (Mark van Oppen) toont ons een naar stukje geschiedenis, door hem nauwkeurig in beeld gebracht, want hij brengt feit en fictie graag samen. De Britten hebben diverse forten in handen, maar popelen om terug naar huis te gaan waarna de forten worden overgedragen aan de Palestijnen. Safaya ontdekt dat de Palatijnse soldaten worden getraind door voormalige SS-soldaten. Niet vreemd, want in Europa zijn ze niet meer veilig en kunnen hun kennis en ervaring ten gelde maken. De zaak van de Joden lijkt hopeloos om van Israël een echte staat te maken, maar de geschiedenis leert ons dat de Joden hierin geslaagd zijn. Maar tegen welke prijs? Israël is al een bron van jarenlange ellende en haat tussen twee volkeren. 

Conclusie? De Joodse Brigade is een leerzaam en spannend drieluik wat verdomd goed in beeld is gebracht.


Wout Jut

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers