vrijdag 4 december 2015

Recensie De wapenmeester



De wapenmeester
Xavier Dorison (scenario), Joël Parnotte (tekeningen & inkleuring)
Waardering: ****
Uitgeverij Dargaud
96 pagina’s (hardcover)
€ 19,95
ISBN: 9789085584254

1573. Hans Stalhoffer was acht jaar lang de wapenmeester van de Franse Koning, Frans I. Hans heeft dertig jaar ervaring als zwaardvechter maar weet in een jaarlijks duel niet de overwinning te behalen van zijn tegenstander graaf Maleztraza. Maar verliezen doet hij ook niet. Beiden raken gewond maar weten elkaar niet te verslaan. Hans trekt zich terug en de rapier van Maleztraza wordt het wapen van de koning.

Helaas voor de graaf krijgt hij niet zijn revanche wanneer hij hoort dat Hans zijn ambt opgeeft en verdwijnt, dit tot groot ongenoegen van Maleztraza.
Jaren later krijgt Hans bezoek van zijn oude chirurgijn Gauvin met als metgezel een leerling. Gauvin is op weg naar Genève om een Franstalige bijbel te laten drukken. Dit manuscript is een machtig wapen tegen de kerk, die zich alle macht toe-eigent. Om vooral ongewenste ontmoetingen te krijgen wilt hij via de gevaarlijke Gabrielpas en hiervoor heeft hij de bescherming nodig van Hans.
Algauw ontdekt Hans wie jacht maakt op Gauvin, zijn oude tegenstander Maleztraza.

De wapenmeester is een one-shot dat zich afspeelt ten tijde van de reformatie. De niet zo vrolijke en donkere tijden van de middeleeuwen maakten plaats voor de  renaissance, maar helaas was er een fanatieke godsdienstoorlog tussen katholieken en protestanten wat vele jaren duurde.
Xavier Dorison trakteert de lezer een prachtig verhaal vol actie waarin één man laat zien meer waard is dan alleen een eenmansleger.

Wout Jut

 http://www.stripspeciaalzaak.be/beelden/DeCommentator/Joel-Parnotte/Wapenmeester-PL1.jpg


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers