vrijdag 27 mei 2016

Recensie De man van nu



De man van nu
Hanco Kolk, Kim Duchateau (scenario en tekeningen) en Marloes Dekkers (inkleuring)
Waardering: *****
Uitgeverij Blloan/De Harmonie
144 pagina’s (softcover)
€ 24,95
ISBN: 9789462104235

Tijd. Niets is zo algemeen, alledaags en tegelijk zo mysterieus als de tijd. De tijd schrijdt immers altijd voort. Einstein kwam honderd jaar geleden met de relativiteitstheorie waarmee het begrip “tijd” voorgoed werd veranderd.
Heb je wel eens een bal omhoog gegooid in de auto of in de trein? Stel je voor, Je beweegt met een grote snelheid (in vijf seconden ben je om de Aarde gevlogen) in een zeer snelle auto. In je stoel gooi je de bal, die valt met weer naar beneden, maar die beweegt mee met dezelfde snelheid als jij. De bal is als het ware “gefixeerd” in jouw snelheidsbubbel. Iemand op de grond moet zeer snel zijn hoofd bewegen om je bij te houden.
Tijdens de val valt de bal langs een grote boog om deze persoon op de grond heen en niet loodrecht naar beneden. Wat gebeurt hier? Loopt de tijd dan juist trager voor jou? Ben jij in rust? Of is de bal in rust? Het effect in een straaljager wordt nog gekker. Stel je voor, een piloot gooit de bal in een supersonische straaljager die in vijf seconden, van Nederland naar Frankrijk. De bal legt een enorme afstand af om naar beneden te vallen. Snelheid is afstand maal tijd.

Laten we naar de strip gaan. Ik ben geen natuurkundige, maar tijd heeft mij vanaf jongs af aan gefascineerd en De man van nu heeft een geheel bijzondere kijk op de beleving van tijd. Het verhaal speelt zich af in twee verschillende snelheden van tijd waarin we kennismaken met de mooie Sylvia en Rafael. Hij behoort tot de Decimaalmensen en Sylvia tot de Chronomens. Ze delen dezelfde wereld, maar vanuit zijn positie gezien staat de wereld van de chronomensen stil. De snelheid van deze twee dimensies verschillen enorm. Een heel decimaalmensenleven past in minder dan een seconde van een chronomens. Maar Rafael wordt verliefd op Sylvia, iets wat verboden is want een aanraking tussen de twee betekend voor beiden de dood.

De cover spreekt al tot de verbeelding maar zodra je de eerste pagina leest wordt je getrakteerd op de prachtige inkleuring van Marloes Dekkers. Elke pagina bruist van leven door de aquarel-achtige inkleuring. De twee tekenaars hebben een origineel liefdesverhaal gemaakt, ieder hun eigen dimensie getekend, zonder een moment dat het verhaal ongeloofwaardig wordt. De verschillende achtergronden van Rafael en Sylvia maakt het verhaal tegelijk heel triest want hij zal nooit in staat zijn om zijn liefde tot uiting te brengen. Sylvia is niet in staat Rafael waar te nemen en hierdoor is haar rol eigenlijk heel klein. Toch draait de hele wereld van Rafael om haar en vormt zij het middelpunt.
Ik vraag mij af, waar halen de decimaalmensen hun drinken vandaan? (ze kunnen lopen over water). Waar zijn de decimaal wilde dieren? Die lusten vast wel een koe of ander lekker sappig beest. Ze blijven toch staan. Onbenullige vragen, want dit boek is van begin tot eind puur genieten.

Wout Jut

 Man-van-Nu-47

1 opmerking:

  1. Ze drinken, als vermeld, neutrino's. Gemaakt van hele snelle deeltjes!

    BeantwoordenVerwijderen

Volgers