vrijdag 16 december 2016

Recensie Tijl 1 - De twist in het sticht



TylTijl 1 - De twist in het sticht
Ron Schuijt (scenario & tekeningen)
Uitgeverij Strip2000/syndikaat
waardering: *****
48 pagina’s (softcover)
€ 8,95
ISBN: 9789462802513

Het verhaal speelt zich af rond 1455 toen Nederland en België nog niet bestonden, en hertogen en bisschoppen de dienst uitmaakten. Hoofdrolspelers zijn Tijl, Nele en Lamme Goedzak en in Vlaanderen bekende historische figuren.
Het kleine groepje genieten van hun vrijheid, maar wanneer Nele besluit de twee mannen te verlaten besluit ook Tijl zijn eigen weg te zoeken en Lamme Goedzak belandt in de stad Utrecht, waar hij een taverne begint. Zijn rustig leventje wordt overhoop gehaald zodra Tijl weer voor de deur staat en algauw bevinden de twee zich in het centrum van een twist die Utrecht in brand zet.

Het verhaal Tijl is een strip die verrast. Tekenaar en schrijver Ron Schuijt heeft een historische strip getekend en meestal zijn historische strips saai en "serieus" getekend, waarschijnlijk supersaai omdat de schrijver niet weet hoe hij/zij onze Nederlandse geschiedenis grappig, leerzaam en spannend kan maken. Deze drie zijn blijkbaar moeilijk te combineren.
Het grafisch gedeelte heeft Ron Schuijt in ieder geval onder de knie. Zijn tekenstijl is ietwat simplistisch, maar tegelijk zeer gedetailleerd met oog voor de omgeving. De eerste bladzijde van het verhaal is meteen een flinke blikvanger wanneer de hoofdpersonage in de laatste paneel de lezer vol woede aanstaart. Ook de tekst komt binnen en doet je met de ogen knipperen. Meteen wil je doorlezen, want je weet dat je iets bijzonders in handen hebt en nadat je het album uit hebt, weet je dat je niet werd teleurgesteld.

Geschiedenis is nog nooit zo leuk geweest!

Wout Jut
foto van Ron Schuijt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers