woensdag 11 januari 2012

recensie Rechter Bao - De Feniks van Jade

Rechter Bao 1 – De Feniks van Jade

Patrick Marty (scenario), Chongrui Nie (tekenaar)

Uitgeverij Xtra

160 pagina’s (softcover)

Prijs: €14,90

Waardering: ****

Rechter Bao is een legendarische held uit de elfde-eeuwse China die zich inzette tegen onrecht en chronische corruptie, ontstaan door de groeiende markeconomie.

Nog voor Bao met zijn assistenten arriveren in de stad worden ze aangehouden door een boer. Hij komt op verzoek van de stervende vrouw van zijn overleden vriend. Bao slaat vervolgens zijn kamp op en gaat naar de vrouw. Ze smeekt Bao haar zoon, Chao Dong, te redden. De jongeman kwijnt weg in de gevangenis, wachtend op de dood voor een moord die hij niet heeft gepleegd. Bao stemt in en gaat op onderzoek uit. Algauw ontdekt Bao dat de bevolking van de stad zwaar te lijden heeft van de corrupte notabelen.

Wanneer je Rechter Bao leest krijg je al gauw het idee dat je deze gezichten eerder heb gezien. Wat mogelijk is wanneer je toevallig de tv-serie over Rechter Bao hebt gezien (al moet je daarvoor naar China).

Het realisme in de strip, de gezichten zijn net foto’s, is dan ook verbazingwekkend. Het verhaal is spannend, meeslepend en eigenlijk een ouderwets detectiveverhaal. (WJ)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers