vrijdag 8 januari 2016

Recensie het zwaard van ardenois 4 - Nuhy



Het Zwaard van Ardenois 4 – Nuhy
Étienne Willem (tekst en tekeningen)
Waardering: *****
Silvesterstrips
48 pag. (hardcover)
€ 14,95
ISBN: 9789462801387

De zoektocht naar het zwarte harnas is ten einde. De herfst maakt plaats voor de winter in de drie koninkrijken terwijl Garen moeite doet zijn metgezellen te beschermen.
Oddenbourg is gevallen, de hoofdstad van Bohan. De rabauwen hebben de stad geplunderd en er is geen hoop meer op een alliantie tegen Nuhy.
Volgens de berichten is de koning dood maar het duurt niet lang voordat Garen leert dat dit slechts een leugen is. Onder het dak van Châteaubois worden de drie koninkrijken verenigd. De laatste strijd moet gestreden worden tegen het leger van het zwarte harnas, niets meer dan bendes en dieven.

Het einde van dit verhaal had ik niet zien aankomen en wederom merkte ik hoe slim dit middeleeuws verhaal in elkaar steekt. De afloop ga ik daarom ook niet verklappen. Degene die al bekend zijn met de serie kennen de karakters, maar voor wie nog moet kennismaken met deze strip, verkijk je niet op hun uiterlijk.
Ja, inderdaad, alle karakters zijn dieren. Maar Het Zwaard van Ardenois is allerminst een kinderstrip. Politieke intriges, vrienden die je verraden, moord en doodslag, zware teleurstellingen… kortom de koude, wrede en volwassen wereld.
Eenmaal uit bladerde ik dit album nog eens door, de pagina's met het schitterend tekenwerk beter bestuderend. Er is uiteindelijk maar één conclusie. Wat een magistraal album!

Wout Jut

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers