vrijdag 16 september 2016

recensie blu-ray Warcraft - The Beginning



Warcraft BD 2DWarcraft: The Beginning
Regie: Duncan Jones
Cast: Paula Patton, Travis Fimmel, Ben Foster, Dominic Cooper
Waardering: ****
Studio: Uni Studio
Release: 28 september 2016
Genre: Actie/avontuur/SF/Fantasy
120 minuten

Ik heb World of Warcraft eens een blauwe maandag gespeeld bij mijn broer en eerlijk gezegd, het was best leuk. Ik daarentegen ben altijd meer van het lezen geweest maar ik heb nooit de moeite genomen iets te lezen over Warcraft (op een recensie-exemplaar voor Eppo Stripblad. na dan).
Dus bijna geheel blanco ben ik de film gaan bekijken en WOW, wat een spektakel. Uiteraard zijn wij spektakels gewend dus… we zijn kritisch. In tegenstelling tot Lord of the Rings (aub, ga geen vergelijking maken of roepen dat Warcraft een rip-off is) geeft de film een bredere kijk tussen twee groepen die elkaar in elkaar hakken.
Vanuit een andere wereld weten oorlogszuchtige Orcs hun dode wereld te ontvluchten en komen terecht in het vredige koninkrijk Azeroth. Hier hopen ze een nieuw leven op te bouwen, maar hun leider Gul'dan, een machtige en slechte magiër, heeft levens (mensen elfen, orcs) nodig om met hun levenskracht de portaal te voeden d.m.v. een slechte magie genaamd De Fel.
Deze toverkracht wordt gevoeld door de magische beschermer van Azeroth genaamd The Guardian… en een ex-leerling. Maar niet alleen zij maken zich zorgen om De Fel. Een Orc genaamd Durotan vermoed dat deze magie verantwoordelijk is voor de dood en verwoesting van zijn wereld. Vastbesloten deze nieuwe wereld te behoeden voor eenzelfde lot besluit hij hulp te vragen bij de mensen.
 
Visueel gezien is de film inderdaad adembenemend. De orcs zijn levensecht en niet te onderscheiden van de echte acteurs. Heet grote gros van de acteurs herken je niet eens en je hebt alleen oog voor de karakters die ze spelen.
De titel van de film is ambitieus en Hollywood hoopt duidelijk dat de film een succes werd. In Amerika had de film, helaas, geen groot succes. De omzet was een schamele 38 miljoen, maar in totaal haalde de film bij 380 miljoen binnen, waarvan het grootste gros uit China.
Reden genoeg dus zou je denken voor een vervolg, want de film is zeker zo slecht nog niet. De reden waarom ligt in hoe de film is opgezet. Het verhaal wordt verteld vanuit beide kampen waarin zowel bij de mensen als bij de Orcs helden en schurken zijn te vinden. De Guardian blijkt besmet te zijn met de fel en hij vermoedt, te laat, dat deze slechte magie verantwoordelijk is voor gaten in zijn geheugen. Als een soort Dr Jekyll and Mr Hyde is hij zowel beschermer als vernietiger.
De film heeft ook trieste momenten (spoiler-alert). Durotan en zijn stoere vrouw Draka hebben samen een zoon. Beide komen te overlijden (het is niet eerlijk) en de film eindigt wanneer de baby-orc wordt gevonden door mensen. Voer dus voor een wraaklustig vervolg.

Conclusie? De film is het waard om nog een tweede keer te kijken.. of een derde.

Stripliefhebbers worden met de Blu-ray editie op hun wenken bediend met een exclusieve stop-motion Warcraft comic. Leuk om te zien en geeft de onwetende kijker een blik in wat de Wereld van Warcraft nog meer te beiden heeft.  Verder heb je 90 minuten aan extra’s, waaronder deleted scenes, en diverse behind-the-scenes beelden. Eén van de meer interessante extra's is Warcraft: The Madame Tussauds Experience, waarin je ziet met hoeveel vakmanschap de personages uit de film perfect worden nagemaakt.

Wout Jut
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers