vrijdag 30 juni 2017

recensie Hibakusha



Hibakusha
Scenario: Thilde Barboni 
Tekeningen, inkleuring en enscenering: Olivier Cinna
Vertaling/Lettering: Boom!, Wingene
Waardering: ****
Uitgeverij Dupuis (Vrije Vlucht)
64 pagina’s (Hardcover)
€ 17,95
Genre: Historisch
ISBN: 9789031435456

Ludwig is opgegroeid in Tokio met een delegatie van de Hitler Jugend  en spreekt en schrijft de Japanse taal foutloos. Hij is getrouwd en samen hebben ze een zoon, maar de relatie loopt duidelijk stroef, want tijdens de autorit vind Ludwig dat hij geen tijd heeft voor een kusje aan zijn zoon, wat onmiddellijk wordt verweten door zijn vrouw. Zonder omkijken rijdt hij weg naar Unter den Linden, Alte Kommandantur. Hier krijgt hij te horen dat hij een nieuwe opdracht krijgt en over reeds een uur moet vertrekken naar Japan. Over zijn gezin hoeft hij zich geen zorgen te maken, het Duitse leger passen wel op de familie. Hmm, klinkt meer als een verdekte gijzeling.
In Japan, ver van de oorlog in Europa, vertaald hij gecodeerde documenten, maar ook hier is er gevaar. De Amerikanen gooien zo nu en dan brandbommen op Hiroshima. Hier, in een schuilkelder, ontmoet hij een mooie vrouw en Ludwig is op slag verliefd. Het toeval wilt dat hij haar snel weer ontmoet bij een bezoek aan de acupuncturist. Zij is de assistente en de vele massages zorgen voor een diepere band.  

Wie zijn geschiedenis kent weet genoeg bij het lezen van de naam Hiroshima. Op 6 augustus 1945 was, zoals Thilde Barboni zo goed omschrijft, een prachtige, zomerse dag waarin de zon gul scheen. Een dag die veranderde in een monsterlijke scenario.
Ludwig overlijd en zijn lichaam, samen met zoveel andere slachtoffers die dag, wordt uiteengereten maar laat een contour achter op een rots. Dit wordt aangrijpend weergegeven door Cinna en als dit "slechts" een fantasy-verhaal geweest, dan was het een leuke vinding.
De contouren zijn daarentegen maar als te echt en voor de overlevenden van Hiroshima nog altijd een dagelijkse herinnering aan een verschrikkelijke dag.

Een prachtig album, maar tijdens het lezen viel mij een paar minpunten op. Zaken die worden aangestipt en verder… niets. Hoe zit het met zijn gezin? Waarom is Ludwig zo kil tegen zijn gezin? Hoe heet de Japanse masseuse? Vluchtig wordt hieraan voorbijgegaan om vervolgens af te sluiten met een bijzonder doch vreselijke emotioneel eind. Dit verhaal had meer tot zijn recht gekomen als Barboni had gekozen voor twee albums.

Wout Jut

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers