vrijdag 3 februari 2017

recensie Het Rijk 1 - Het seizoen der demonen




http://www.ballonmedia.com/covers/bic/9789055819447.jpgHet Rijk 1 - Het seizoen der demonen
Runberg (scenario), Boiscommun (tekeningen & inkleuring)
Waardering: ****
Uitgeverij Le Lombard
56 pagina’s (softcover)
€ 7,95
ISBN: 9789055819447

We beschouwen geweld als typisch menselijk gedrag, maar moord is niet voorbehouden aan mensen. Er zijn gevallen bekend dat leeuwen doden puur voor de lol en chimpansees die soortgenoten doden uit pure woede.
Dus stel je eens voor, de mensheid is verdwenen en een intelligentere diersoort neemt onze rol als dominante soort over. Zouden zij de wereld en elkaar een stuk vrediger behandelen?

Tijdens het lezen maken we kennis met een trio huursoldaten bestaande uit de sneeuwluipaard Isaac, de vrouwelijk luipaard Octavia en de bok Pantacrius. Zij zijn de hoofdrolspelers in deze nieuwe serie. De Migratie is begonnen en het trio besluit een gezin te beschermen ten een bendes criminelen die de migrerende gezinnen opwachten, uit op de slaven want die zijn kostbare offerandes. Hun motto is: Eendracht maakt macht. De diensten van het trio worden maar al te graag geaccepteerd.
Onderweg komen ze vermoorde gezinnen tegen die geen huurlingen hadden om hen te beschermen.

Scenarist Runberg komt met een fascinerende wereld met flink wat actie, in beeld gebracht door Boiscommun met prachtige aquareltekeningen, al blijf ik vooral met vragen zitten. Helemaal niet erg, want dat is het leukste gedeelte van het begin van een serie.
De boodschap van Runberg is een bekende en toont de lezer een wereld waarin de mensheid is verdwenen, al zijn er nog genoeg sporen van ons bestaan in de wereld. Ruïnes van steden, een halve Eiffeltoren, een overwoekerde TGV (een trein)… alles door de natuur overgenomen. Wat er vroeger precies is gebeurd weet niemand en ook voor de lezer puur giswerk. Wat wel duidelijk is, de Aarde wordt geteisterd door natuurrampen en elk seizoen moet de bevolking verplicht migreren. Bijgelovig als ze zijn, zodra de natuur besluit alle sluizen open te zetten en alle natuurgeweld op de wereld loslaat, wordt er geroepen dat de mensgoden hun demonen loslaten. Blijkbaar in hun collectieve geheugen weten de huidige dierlijke inwoners van de Aarde dat de mensheid verantwoordelijk is voor de ontwrichting van de natuur.

Het plot van dit eerste deel (het eerste album van de eerste cyclus van 2 delen dit jaar en nadien 1 album per jaar) is vrij eenvoudig en dat is simpelweg het bereiken van een tempel, maar de wereld die de twee auteurs hebben gecreëerd ziet er schitterend uit en de hoofdrolspelers hebben duidelijk al het een en ander meegemaakt. Ze zijn geen tweedimensionale karakters. Ja, deze reeks zie ik wel zitten en volgens mij wordt dit een toppertje.
Achterin wordt de lezer ook getrakteerd op wat extra's die je eerder verwacht in een integrale
editie, dus een mooi cadeautje. Er is een scene voor het begin van het album die later gesneuveld is, er is een voorproefje voor het volgend album en korte introductie van de drie hoofdkarakters.


Wout Jut

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers