zaterdag 1 mei 2010

Recensie Zeeland in strip

Zeeland in strip – Van Nehalennia tot Westerscheldetunnel

Jan Zwemer (scenario), Danker Jan Oreel (tekenaar) & Wilma Leenders (kleur)

Uitgeverij Paard van Troje

48 pagina’s (hardcover)

Prijs: €15,00

Waardering: ***

De centrale figuren in Zeeland in strip zijn Timo en Kim, broer en zus, en de stadsarcheoloog Bob Romeijn. Bij toeval ontmoetten de twee tieners de archeoloog die daarna met volle enthousiasme hun inlicht over de tweeduizend jaar geschiedenis van Zeeland. De vondst van een oud Romeinse munt door Timo vormt de aanleiding voor het geschiedenisverhaal. Heel veel hoogtepunten uit de Zeeuwse geschiedenis passeert de revue. De Romeinen, de Vikingen, bedijkingen, Jacoba van Beieren, de Tachtigjarige Oorlog, slavenhandel, Michiel de Ruyter, Napoleon, Toorop en Mondriaan in Domburg, de Tweede Wereldoorlog, de watersnoodramp en natuurlijk de deltawerken.

Het tekenwerk is goed in orde, maar een noemenswaardig verhaal zit er niet in. Ondanks de leuke, grappige plaatjes komt de Zeeuwse geschiedenis als droge stof over, wat het album enigszins saai maakt om te lezen. Toch geeft het de digitaal ingestelde jeugd een goede impressie van de geschiedenis. Zeeland in Strip zou niet misstaan tussen de schoolboeken.

Er verschijnt ook een Duitse versie en er komt een gelimiteerde editie van 300 exemplaren met een schetsboekje en voorzien van een handtekening van commissaris van de koningin. (WJ)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers