maandag 29 juni 2015

Artikel Superhelden Magazine





Artikel Superhelden magazine

Interview Eelco Koper.

Superhelden. Je hoeft geen fan te zijn van strips of kennis te hebben van uitgeverijen als Marvel, DC, Dark Horse comics e.d. om namen zoals Spider-man of Captain America een keer opgevangen te hebben in de media.
In de bioscoop en op tv wordt je bijna bedolven met die gasten met capes en superkrachten.

Eelco Koper was vroeger al een groot liefhebber van de vertaalde Junior Press (Superhelden) comics en verslond alles wat deze Nederlandse comic-uitgeverij uitbracht. Rond zijn twintigste moest hij zijn Nederlandse (JP) collectie, net zoals velen anderen (ook de interviewer), plaatsmaken voor de originele Amerikaanse versies.
Zo'n 20 jaar later bij stripwinkel Zinnebeeld in Groningen staat Eelco met zijn zoon om oude comics van Juniorpress te kopen. Blijkbaar zit het in de genen, of goede opvoeding, want ook zijn zoon is dol op het lezen van comics en superhelden.

De collectie van zijn zoon, de "nieuwe" uitgaven van Junior Press, bracht nostalgische gevoelens naar boven en een idee borrelde naar boven; 'Hoe leuk zou het zijn als er weer nieuwe vertaalde comics zouden verschijnen? 

Eelco Koper is in hart en nieren een liefhebber en besloot zijn eigen stripmagazine als uitgeverij Koper Comics uit te brengen over Superhelden. De titel voor het blad was vrij snel gevonden. Superhelden. De logo grijpt terug naar een Junior Press serie met dezelfde naam en logo.
In eerste instantie zou het een 32-paginatellend maandelijkse comic worden, met daarin de Nederlandse avonturen van de Rode  Poema, Modderman en Cat-man. Door omstandig- en toevalligheden kwamen er andere titels bij en groeide de comic uit tot een magazine op comicformaat met in het eerste nummer, wat debuteerde in januari 2014, zeven titels als Herobear en ik, De Rode Poema, Ultra Duck, Cat-man, Modderman, Zesklapper Gorilla en De Woeste Draak


Het tweede nummer werd meteen twee keer zo dik met 72 pagina's en dit aantal groeide vanaf nummer 11 naar 96 pagina's. Vanaf dit nummer konden de lezers genieten van de avonturen van Casper en Hobbes. Gelukkig maar, want de uitgaven van dit komisch duo zijn bijna niet meer verkrijgbaar en zo'n 11 jaar geleden (wel tweedehands bij bol.com) verscheen de laatste Nederlandse uitgave bij uitgeverij Big Balloon.
Zijn eigen strip Cat-man was is de eerste 3 nummers te lezen en naar eigen zeggen merkte Eelco dat hij wel heel veel hooi op zijn vork had genomen. Werken aan een maandblad met inmiddels acht titels vergt enorm veel, dus besloot hij een korte pauze in te lassen voor Cat-man. Vanaf dit nummer kon De Prijs van het Paradijs gelezen worden, een verhaal over de twee hartsvriendinnen Francine en katchoo en vanaf nummer 5 kwam de nieuwkomer Zwervende Rammelbak. Een SF-verhaal wat een beetje doet denken aan de SF-serie Firefly van de regisseur Joss Whedon (Jawel, die vent van de Avenger-films).
In nummer 9 werd Het Laatste jongetje geïntroduceerd. Die afgelopen periode was hectisch en, na een "achterstand" ingelopen te hebben en weer ingehaald, zorgen het verlies van een naaste en het overstappen naar een nieuwe drukker voor een kleine achterstand op het schema.

SteamWars, een serieuze parodie op Star Wars, en Cerebus kregen hun intro in nummer 10. Op die laatste had Eelco al een tijdje zijn zinnen op gezet en om deze titel te pakken te krijgen moest hij een petitie tekenen waarin hij moest aangeven dat Eelco geen vrouwenhater is. Ja, je moet wat overhebben voor je werk.

Zijn eigen strip Cat-Man zou een pauze krijgen van hooguit drie to vier maanden, maar dit werd een jaar. Waarom? Zijn motivatie was volledig verdwenen, ondanks dat hij het met veel plezier had getekend. Ook wilde hij zijn oude held Powerbeast afstoffen en besloot een compleet nieuw karakter ten tonele te brengen. De eerste ideeën, Chimpansee de aapachtige Superheld stierf een snelle dood en dankzij een goede vriendin; 'Wat dacht je van een superheld op sokken?' werd het verhaal: De dappere avonturen van een Held op Sokken geboren.   
Een verhaal met een compleet geschifte humor die je vanaf de eerste bladzijde doet schaterlachen (of schuddebuiken. Dit ligt eraan hoe mager of hoe dik je bent). 

 
De verhalen komen niet in ieder nummer terug en soms moeten de lezers 1 of twee nummers wachten. Dat is even wennen, want het liefst wil je niet wachten en gewoon doorlezen.
Nummer 15 werd een soort jubileumnummer en Spiderman-kenners (ja, toen nog de Spectaculaire Spiderman. Niet Spider-man met het streepje ertussen. Wij van de oudere garde vinden dat streepje maar onnodig!) zullen deze cover herkennen van De spectaculaire Spiderman 104. 

Alle eer gaat uiteraard niet alleen naar Eelco Koper. De superheldin van het team, Irine Mulder (van Irine Stript) is, samen met Eelco, verantwoordelijk voor alle vertalingen en tekstredactie. Samen met Bart van Schaik werkt hij al zo'n 16 jaar samen aan zijn comics en zonder Bart zou Eelco zich hopeloos verloren voelen.    

Eigen werk van Eelco Koper valt te zien op deviantart: http://kopercomics.deviantart.com/

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers