zaterdag 20 juni 2015

Recensie De uitgeverij 1 - Groots! en Hermanus 2 - Goed voor een glimlach



Groots!De Uitgeverij 1 - Groots!
Ype Driessen (scenario, fotografie en beeldbewerking)
Waardering: ****
Uitgeverij Strip2000
80 pag. (softcover)
€ 9,95
ISBN: 9789462800540

Fotostrips zijn het onderdeurtje oftewel de miskende en ondergewaardeerde kneusjes van de stripwereld. Serieus, kan je zoiets wel serieus nemen? Welke malloot durft zich daaraan te branden en nog erger, wie durft zoiets vreselijks uit te geven? Gelukkig heeft Nederland Ype Driessen. Ypes Driesen is bekend met zijn eigen fotostrip en heeft al diverse albums op zijn naam staan. Zie http://fotostrips.nl/
Met zijn aanstekelijke humor steekt hij flink de draak met zijn uitgeverij. Elke dinsdag publiceert Strip2000 een fotostrip over hun redactie op hun site waarmee flink de draak wordt gestoken met eigen personeel (lees baas Peter).
De eerste lach begint al bij het voorwoord van Peter van der Heijden. Hierin vertelt hij dat iedereen om hem heen slechts figuranten zijn en dat Ype eigenlijk niet eens de moeite waard is om genoemd te worden. 
 

Voor wie niet geregeld de site van Strip2000 checkt moet toch eens dit album doorbladeren want het geeft je toch inzicht over het "huishouden" van dit bedrijf. Behalve de rare beslissingen op het werk (Peter ziet in alles een mogelijk om geld te verdienen) zie je ook in De Uitgeverij - Groots!  ook de belevenissen op de stripbeurzen. Stiekem kon ik het toch niet laten of mijn eigen persoonlijkheid ook in de gauwigheid gefotografeerd was. Maar ik moet eerlijk zijn, mijn sprankelde persoonlijkheid houdt het niet op foto's .


Hermanus: 'Goed voor een glimlach' - deel 2 - StripHermanus 2 - Goed voor een glimlach
Herman van Veen en Crazie Dutch Men 
Waardering: *
Uitgeverij Strip2000
96 pag. (softcover)
€ 9,95

Strip 2000 zal vast gedacht hebben, de fotostrips heeft ons gedwongen een ander formaat te kiezen voor hun album De Uitgeverij 1 - Groots!. Het staat zo alleen in de boekenkast.
Tegelijk met dit album brengt Strip2000 ook Hermanus 2. Goed voor een glimlach uit in hetzelfde formaat.  Herman van Veen, dit jaar op 14 maart alweer zeventig jaar, is een veelzijdig man en staat alweer vijftig jaar op de planken. Van Veen is van alle markten thuis en is naast podiumkunstenaar ook schrijver, componist, violist, zanger en muziekpedagoog, regisseur, muzikant, acteur, presentator en activist voor de rechten van het kind.
Samen met Jan Bart Dieperink brengt hij een tweede bundeling uit over Mr. Hermanus U, een clown met een rode neus en gekleed met zijn zwart/wit-geruite jas, die niemands knecht en niemands baas is.
Iedere bladzijde heeft twee tekstloze gags. Het is de bedoeling dat de tekeningen de humor laten spreken maar echt grappig wordt het nooit. Wellicht dat deze korte strips op hun juiste plaats zijn in een magazine, een krant of op een site, maar het is zonde om dit te bundelen in een boek waarmee jammer genoeg een paar bomen mee verspilt worden.  Nee, niet eens een glimlach.

Wout Jut

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers