vrijdag 12 juni 2015

Recensie Yossel 19 april 1943



Yossel190443Yossel 19 april 1943
Joe Kubert (scenario& tekeningen)
Waardering: *****
128 pag. (hardcover)
€ 18,95
ISBN: 9788868738891



Wanneer een verhaal mij grijpt lees ik een boek in één ruk uit, maar Yossel 19 april 1943 werd een drie stappen plan. Het verhaal is zó gruwelijk, zó aangrijpend en onmenselijk, dat je liever even de ogen ervoor sluit. Want Joe Kubert beschrijft een episode uit één van de zwartste pagina's van de Duitse en Joodse geschiedenis.
In 1940 verhuisden de nazi’s Poolse Joden dwangmatig naar de getto van Warschau, waar zo’n half miljoen Joden bijeen werden gebracht in een oude Joodse stadswijk. Hun leefruimte werd volledig afgeschermd van de rest van de stad door een drie meter hoge muur met prikkeldraad. Er was geen hulp van buitenaf en binnen werden de Joden aan hun lot overgelaten. Duizenden en duizenden stierven door ziektes, honger of de kogel. Wie overleefde werd afgevoerd naar de concentratiekampen. Maar genoeg is genoeg en de Joden kwamen fel in opstand met het beslissende gevecht op 19 april 1943.
Dit… is geschiedenis. Een gruwelijke.

Het album. 
http://www.rwedizioni.com/media/yossel128-2.jpgIn deze knappe vertaling door Kris de Saeger vertelt Kubert in het voorwoord hoe zijn gezin van Polen naar Amerika verhuisden en hoe weinig het had gescheeld dat ze niet werden toegelaten. Op de leeftijd van 13 jaar, hij was inmiddels al een verwoedde tekenaar en had zijn eerste betaalde baan als striptekenaar op elfjarige leeftijd al binnen, hoorde hij fluisterende gesprekken over de oorlog. De eliminatie van de Joden was begonnen. Voor Kubert waren het echter niet meer dan sprookjes. Verhalen die je niet moest geloven omdat ze simpelweg te vreselijk waren.
Pas na het einde van de oorlog, en hij was oud genoeg om de ernst te beseffen, bleek de waarheid veel erger te zijn dan zijn vader had gehoord of zich voor kon stellen.

Waarom Kubert besloot een strip te maken over zichzelf wanneer zijn gezin niet had kunnen verhuizen, is zeer begrijpelijk. Zijn leven kreeg een geheel andere wending door de beslissing van één persoon die de visum van zijn ouders hadden goedgekeurd. Kubert heeft de vragen in zijn hoofd beantwoordt door een boek te creëeren wat een verplicht geschiedenisboek zou moeten worden op school.
In Yossel 19 april 1943 woont de dertienjarige Yossel nog altijd in Polen (1941) en wordt samen met duizenden andere Joden gedwongen te verhuizen naar de ghetto in Warschau. Zijn tekentalent komt onder de aandacht van de Duitse soldaten en wordt uitgenodigd tekeningen te maken van superhelden, Übermenschen, waarmee hij beloont wordt met eten en een vrijpas. Tevens redt zijn tekentalent hem van de deportatie, maar zijn familie verdwijnt naar een onbekende plek.
Maar dan ontmoet hij in de avond een sterk verzwakte man. Deze man is een ontsnapte gevangene uit het concentratiekamp Auschwitz. Zijn verhalen zijn ijzingwekkend en Yossel leert wat er met zijn familie en andere gedeporteerden is gebeurt. Hiermee wordt het vuur aangewakkerd voor de opstand en de Nazi's leren dat ze de Joden zwaar hebben onderschat.

Helemaal murw ben je na het dichtslaan van dit boek. Het knijpt je keel dicht want Kubert weet op meesterlijke wijze een nachtmerrie vast te leggen. De tekeningen in het boek zijn potloodschetsen waarmee hij de betrokkenheid in zijn potloodwerk wilde behouden. Ook wilde hij het gevoel overbrengen dat deze tekeningen in Yossels geest zaten.
http://i44.tinypic.com/1678qkn.jpgIk ben tweede generatie van na de oorlog. Mijn inmiddels overleden opa werd jarenlang gillend wakker van nachtmerries, badend in het zweet. Een volwassen man, huilend als een kind in de armen van zijn vrouw. Wat er precies is gebeurd, weet niemand, behalve wellicht zijn vrouw. De meeste mensen hebben wel eens gehoord over de concentratiekampen, maar weinig weten dat er ook werkkampen waren, of ook arbeidskampen genoemd. Mijn opa zat in zo'n werkkamp en ons werd vertelt dat hij simpelweg meemoest. Duitsland had arbeiders nodig. 
Er werd niet over gesproken en mijn moeder kon mij alleen het volgende vertellen. Er was een verhaal over dat mijn opa met anderen wist te ontsnappen en lang bezig was om thuis te geraken. Maar ook hierover werd nauwelijks gesproken. Wat hij wel de moeite waard vond om te vertellen is dat ze moesten schuilen in bunkers tijdens een bombardement en degene waar hij naartoe moest was vol, dus mijn opa moest naar een andere bunker. Dat werd zijn redding, want de volle bunker werd volledig vernietigd.
Dus, dankzij de volle bunker kunt u deze recensie lezen.



Wout Jut

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers