dinsdag 9 juni 2015

Bezoek 1e Gooische Stripbeurs plaats in Hilversum.



Bezoek 1e Gooische Stripbeurs plaats in Hilversum.

Zondag was het schitterend weer, maar de 1e Gooische stripbeurs, georganiseerd door Stripsmagazijn Hilversum in sporthal Dudok Arena, stond al geruime tijd op de planning. Dus in de middag na afhandelen van de huiselijke verplichtingen (zoonlief ophalen van scouting), hup in de auto en afreizen naar Hilversum.

Het eerste wat mij opviel was de grote keus aan parkeerruimte bij het gebouw. Een drukte die niet te vergelijken is met de stripdagen of de Dutch Comic Con, maar als mede-collega stripfanaat hoop je toch wel dat er genoeg bezoek aantreedt. Maar ja, de zon schijnt volop met een heerlijk temperatuur. Helaas begint het zomers gevoel nogal laat want met een gemiddelde temperatuur van 12 graden de gehele lente is iedereen ontzettend toe aan buitenlucht. Dus wie wilt er nu binnen zitten?
Eenmaal binnen maakt de beurs bij mij maakte een rustige indruk. Veel mensen lopen niet rond, maar echt verlaten is het niet. Hier en daar lopen enkele cosplayers waaronder een zeer goed geschminkte Heath leather-Joker. Met alweer de beurs Strips op de Markt in Gouda net achter de rug en Stripgids Festival Turnhout vrijdag 12 en zaterdag 13 mei voor de deur, worden de stripliefhebbers goed verwend.
Bij de ingang lees ik een oproep aan de bezoekers die zondag naar de beurs komen. Drie van de verloren Area48 dossiers zijn ergens verborgen op de beurs en de vinder van een dossier kan bij de beurs-stand een gratis setje Area48 sketchcards komen ophalen. Een leuk initiatief!

Algauw kwam ik in gesprek met Bernard van RW-Uitgeverij die bijzonder veel had verkocht van de licht beschadigde boeken. Helaas was er nog voor mij nog weinig keus, maar als recensent heb je een privilege. Bernard was zeer tevreden met deze beurs, maar van andere deelnemers kreeg ik het bericht dat het bezoek zondag wat tegenviel ten opzichte van zaterdag. De stripbeurs is geplaatst in een sporthal en zaterdag waren er ongeveer 450 bezoekers langsgekomen. 



Zo'n kleine stripbeurs heeft dan ook iets "kneutigers". Echt Hollands, zeg maar. Het gevoel bekruipt je dat je over een rommelmarkt loopt, maar dan met het verschil dat hier alles netjes is uit gestapeld op de tafels en hier mensen zitten die echte stripliefhebbers zijn en absoluut geen rommel verkopen.

Verderop kom ik Erwin Brakels tegen van het stripschap wie tegenwoordig in het bestuur zit. Na wat bijkletsen loop ik verder en zie ik een paar prachtige Superhelden-banners en begroet  Eelco Koper, wie aan zijn tafel wordt bijgestaan door een blonde schone. Koper is het brein achter het stripblad Superhelden wat inmiddels zijn tweede jaar ingaat. Wat bezoek bij de stand is Koper wat teleurgesteld en op dit moment zijn het aantal abonnees gelijk. De meeste bezoekers aan zijn stand bleken al abonnee, maar werd hier wel getrakteerd worden op echt comic-tekenpapier en een album van Casper en Hobbes.


Verderop zie ik Sytse Algera die momenteel druk bezig is met het opzetten van verscheidene series. Bij hem aan tafel zit tekenaar Leroy Soesman wie druk bezig is met een prachtige tekening. Met groot enthousiasme vertelt Sytse dat hij samen met Leroy werkt aan de sciencefictionstrip Aqua Invicta maakt. De preview vertelt over onze wereld na een enorme natuurramp. Alle technologie is verloren gegaan en de mensen doen alles om te overleven. In hetzelfde boekje staat tevens een andere preview van een strip genaamd Delta 4, de verloren dolk van Mohammed, getekend door Jean Claude Ngumire. Deze strip gaat over een groep geharde Special Forces soldaten, gestationeerd in Afghanistan, die worden aangevallen door de Taliban.
De eerste indruk voor Aqua Invicta is positief. De tekeningen zijn duidelijk, de inkleuring is goed en het verhaal maakt nieuwsgierig.
Ook Delta 4 is niet slecht, maar verdient wellicht nog wat verfijning in het tekenwerk. 


Groot en zeer leuk nieuws van Sytse was om te horen dat in het najaar stripblad Eppo de strip Cell zal voorpubliceren (over een Marokkaanse jongen die het opneemt tegen een terroristische cel in Nederland), in oktober zien we het tweede album van Lemuria en een nieuw album van De Vries ziet het levenslicht. Ja, Sytse is een druk schrijver en we gaan nog heel wat meer van hem zien. Na een gezellig gesprek met de twee mannen (we discussieerden nogal druk over tv-series en zowel Leroy en ik blijken groot fan te zijn van Battlestar Galactica!)  






Weer iets verderop raak ik in gesprek met Rob Vrins, de man achter Area48comic. Op zijn stand lag een verzameling Area48 sketchcards. Iedere set bestaat uit 8 cards, 4 getekend door Louis en ingekleurd door Rob en 4 getekend en ingekleurd door Robin Mies. Met de cards maak je kennis met enkele figuren die voorkomen in de verhalen van Area48, zoals de Kapitein, de Slager en de Zwarte Weduwe.

Area48 SketchcardsVrins vertelde met groot enthousiasme over zijn project The Lost Files, wat bestaat uit een serie korte strips, variërend van 1-pagina to vijf-pagina strips.
Iedereen kent Area 51, maar heb je ooit gehoord van Area 48? Hier worden de meest geheime bestanden en voorwerpen opgeslagen. Waar de basis is gebouwd weet niemand en zeker niet hoe er te komen, behalve dan de agenten en ambtenaren die er werken. Zij onderzoeken paranormale gevallen. aliens, gevaarlijke mutanten en tijdreizigers.
Klinkt interessant en doet denken aan de Twilight Zone, The Outer Limits en wat moderner Fringe.

De 1e Gooische Stripbeurs. Leuk, gezellig, kleinschalig. Wie weet groot het uit tot een groot evenement en zien we het volgend jaar de 2e Gooische Stripbeurs op een andere plek.

De beurzen voor deze maand zijn:

12/14-06 Stripgids festival Turnhout (BE)
20/21-06 Ridderspektakel Hollandse Biesbosch - Dordrecht (NL) http://www.ridderspektakel.nl/
20-06 Stripbeurs Etten (Doetinchem) (NL) http://www.dorpsplein-etten.nl/
21-06 Eerste stripbeurs Leopoldsburg (BE)  http://www.stripbeur...urg.be/news.php
28-06 Vierde stripboekenmarkt Purmerend (NL) 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers