zondag 21 juni 2015

Recensie De Joodse Brigade 2 - TTG



http://www.ballonmedia.com/covers/bic/9789085583707.jpgDe Joodse Brigade 2 - TTG
Marvano (scenario & tekeningen), Bérengère Marquebreucq (inkleuring)
Waardering: *****
Uitgeverij Dargaud
48 pagina’s (hardcover)
€ 15,95
ISBN: 9789085583707
Genre: Historisch

Wederom maakt Marvano gebruik van een stukje historie, want de brigade was de enige onafhankelijke, nationale Joodse eenheid in het Britse leger en bestond voornamelijk uit Palestijnse joden.
De oprichting van de brigade, die zijn eigen embleem had, werd door Groot Brittannië pas in september 1944 toegelaten en bestond uit Joodse infanterie, artillerie en verzorgingseenheden.
Dat de brigade werd toegelaten gebeurde pas na langdurige pogingen van joodse gemeenschap en zionistische beweging om een erkende deelname en representatie te bereiken van het joodse volk tegen Nazi-Duitsland. Wie Grand Prix heeft gelezen weet dat het leven van de Joden ook buiten Duitsland niet makkelijk werd gemaakt.
Wie de trilogie Grand Prix heeft gelezen van schrijver Marvano, zult ongetwijfeld Leslie Tolivier herkend hebben, wie is aangesloten bij de Joodse Brigade. De brigade behoort tot een Britse militaire eenheid en maakte jacht op gevluchte nazi's waarna ze werden geëxecuteerd
Als andere taak zorgde de brigade ervoor dat de overlevende van de Shoah (de holocaust) terug konden naar Palestina, een overigens illegale missie.
In TTG is Leslie op zoek naar de Duitser Krause, een nazi-kopstuk. Onverwachts krijgt hij hulp van een andere Duitser genaamd Conni Schuster die uit is op wraak. Helaas weet Krause door de ongelukkige tussenkomst van het Amerikaanse leger te ontsnappen.
Ondertussen is Ari, een ander lid van de Joodse Brigade, druk bezig met de illegale emigratie van een grote groep joden uit de stad Graz. Veel tijd heeft hij echter niet want de volgende dag wordt de stad hermetisch afgesloten door het Britse leger.

Het werk van Marvano zorgt ervoor dat een vergeten stukje geschiedenis weer onder de aandacht komt. Ik vind de Tweede Wereldoorlog een belangrijke en interessante periode, maar wat ik weet over de oorlog is vooral de strijd tegen de Duitsers uit boeken en films. De bombardementen, de strijd van het verzet en de bevrijding van Europa. Maar wat er aan de zijlijn gebeurde is natuurlijk minstens even interessant.
Marvano is naast een geweldige tekenaar ook een begenadigd schrijver. De Joodse Brigade is aangrijpend door het persoonlijk verhaal en wanneer je aanbeland bij pagina 42 en 43, komt het besef hoe belangrijk deze trilogie is.
Het moment wanneer Leslie de foto's in handen krijgt,wordt hem door de bevelvoerende officier een verschrikkelijk verhaal vertelt. De man vertelt dat het kamp werd bevrijd op 15 april en de Britten vonden hangend aan de galgen… kinderen. Meer dan 10.000 mensen waren dood en onbegraven. 40.000 mensen leefden nog, maar het Britse leger had nauwelijks genoeg medicijnen, kleren eten of water. Leslie wordt geconfronteerd met foto's van de overlevenden die kort daarop stierven. Duizenden en duizenden mensen, allemaal gefotografeerd, stierven. Vier- tot vijfhonderd per dag.
Indrukwekkend vanaf de eerste pagina, confronterend tot de laatste bladzijde.

Wout Jut

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers