vrijdag 23 december 2016

recensie de dood van stalin



http://www.ballonmedia.com/covers/bic/9789085584520.jpgDe dood van Stalin
Fabien Nury (scenario) Thierry Robin (tekeningen  & inkleuring)
Waardering: ****
Uitgeverij Dargaud
144 pagina’s (hardcover)
€ 24,95
ISBN: 9789085584520

Politiek. Momenteel een fascinerend gebeuren waarin een onbetrouwbare zakenman wordt gekozen tot president en onmenselijke wandaden worden gepleegd door het leger van Syrië. De geschiedenis kent een aardige lijst met despoten die genoten van hun alleenheerschappij. Joseph Stalin hoort in het rijtje dictators zoals Saddam Hoessein (Irak 1979-2003) , Kim Jong-il (Noord Korea 1994-2011) en  Muammar Gaddafi (Libie 1969-2011).
Stalin was geen lieverdje voor zijn gezin en zeker niet voor het Russische Volk maar de man stierf niet door een aanslag, wat je wellicht zou verwachten, maar door een hartaanval.
De dood van Stalin vertelt het verhaal van de mensen rondom Stalin, van de diep verankerde angst bij het volk tot de smerige praktijken van zijn directe medewerkers. De leden van het Centraal Comité maken al kwalijke plannen maken voordat hun leider het laatste loodje heeft gelegd.
Het gekonkel en vuiligheid tussen deze mannen geven weer wat het beeld is van het vroegere Rusland en vanuit ons westers oog lijkt het weinig veranderd.

Tekenaar Thierry Robin liep al geruime tijd rond met het idee een strip te maken over Stalin en achterin zijn enkele pagina's geplaatst van zijn eigen verhaal, maar zoals hij zelf toegeeft, zou het jaren duren voor het album klaar was met meer dan duizend pagina's. Zijn ontmoeting met Fabien Nury is dan ook een gelukkige speling van het lot.
Robin tekent zijn karakters bijna als karikaturen, zeker bij hoofdrolspeler Lavrenti Pavlovitsj Beria, de grootste gluiperd van het Centraal Comité. Met zijn dikke kop en grote, vieze grijns ziet hij eruit als een man waarvoor je moet uitkijken. Voor je het weet verkracht hij je dochter.

Nury heeft een fascinerende en beklemmende thriller geschreven en de donkere inkleuring versterken de sinistere sfeer. Het is een verhaal die indruk maakt.

Wout Jut

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers