vrijdag 9 december 2016

recensie Thorgal 35 - Scharlaken vuur



http://www.ballonmedia.com/covers/bic/9789055819324.jpgThorgal 35 - Scharlaken vuur
Xavier Dorison (scenario), Grzegorz Rosinski (tekeningen inkleuring)
Waardering: ****
Uitgeverij Le Lombard
56 pagina’s (softcover)
€ 7,95
ISBN: 9789055819324

Thorgal is gevangen en wordt vernederd door de Rode Magirs. Tijdens een terechtstelling moet Thorgal toekijken hoe zijn zoon beslist over het lot van de Kalief, zijn echtgenote en de vizier. De straf lijkt wreed in Thorgal's ogen, maar Aniël legt uit dat hij geen andere keus had en heeft juist genade getoond.
Ondertussen wordt de stad Bag Dadh belegerd door het leger van Magnus en hevige gevechten woeden. Maar hiervoor interesseert Thorgal zich niet. Hij wilt voorkomen dat Aniël een fanatieke religieuze leider, als reïncarnatie van de Grote Meester Kah-
Aniël .

In een interview in het BM Magazine (lees hier) was het schrijven van dit deel een behoorlijke uitdaging voor scenarist Xavier Dorison. Zijn voorganger Yves Sente had in de vorige albums een mooie opbouw gemaakt met zijn Bag Dadh-verhaallijn, voor extra personages, maar de Uitgeverij en Piotr Rosinski vonden het te langdradig. Jammer, want ik was er zeer tevreden mee. Xavier is geen nieuwkomer in het Thorgal-universum en een kleine jongen is hij niet. Hij is de schrijver van de geweldige serie Undertaker en mocht al meewerken aan het zesde album van Kriss van Valnor (lees recensie).

Het verhaal voelt niet afgeraffeld, maar Xavier is duidelijk gedwongen om flink op te ruimen en de manier waarop is niet slecht. Belangrijke personages uit de vorige delen verliezen hun hoofd en de stad staat in brand. Dat zorgt wel voor een bittere nasmaak voor zowel Yves Sente als de lezer.
http://www.stripspeciaalzaak.be/beelden/DeCommentator/GrzegorzRosinski/Thorgal-35-PL7.jpgXavier legt de focus wel op het belangrijkste en dat is de relatie tussen Thorgal en zijn zoon.  Familie… dat is de essentie van de serie.

Grzegorz Rosinski is inmiddels 75 jaar en terwijl hij werkte aan de eerste pagina's was hij er slecht aan toe. In het ziekenhuis kon hij enkel het storyboard tekenen en pagina 7 volgde maanden later. Zijn inkleuring en tekenwerk is ondanks zijn leeftijd nog steeds geweldig en ik hoop dat hij het nog lang volhoudt. Al hebben de spin-offs bewezen dat de serie ook zonder Rosinski kan.

Wout Jut

ps.
Oh ja, voor de echte die-hard fans. Voor de prijs van maar liefst € 139.00 en 88 pagina's is de ook de luxe versie verkrijgbaar. Jammer, net iets teveel voor mijn portefeuille. 
 http://www.ballonmedia.com/covers/bic/9789055819348.jpg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers