vrijdag 25 maart 2016

Recensie De Reis van de Vaders: De exodus volgens Yona 1 - De Afkomst



Cover AfbeeldingDe Reis van de Vaders:  De exodus volgens Yona 1 - De Afkomst
David Ratte (scenario & tekeningen), Myriam Lavialle
Waardering: *****
Gorilla Avonturenstrips
48 pagina’s (hardcover)
€ 14,95
ISBN-nummer: 9789462801707

Na het dichtslaan van het derde en laatste deel Simon uit de serie De Reis van de Vaders was ik even bang dat het hiermee was afgerond. Waar in de eerste twee delen voornamelijk humor de boventoon voerde, was dit album een stuk serieuzer en maakte een diepe indruk met de dood van Alfeüs. Ook de aanleiding naar de zelfmoord van Judas Iskariot, de zoon van Simon, werd indrukwekkend in beeld gebracht. Gelukkig heeft de bijbel genoeg materiaal voor David Ratte om vele stripalbums te maken.
Mijn grote favoriet uit de eerste trilogie is Jonas, de grote chagrijn met zijn commentaar op alles. De knorpot heeft nu geen hoofdrol, maar de dood van zijn tante Yaëlle geeft de aanzet voor een nieuw verhaal, wat heel, héél errug lang geleden heeft plaatsgevonden in Nederland (ahum) Neder-Egypte. Zoals je wellicht al kan afleiden uit de titel, volgen we het verhaal over de Egyptenaar Yona, een tijdsgenoot van Mozes. Yona verneemt van een raadgever/waarzegger dat zijn nageslacht van Joodse afkomst zullen zijn. Hij heeft genoeg vrouwen, maar geen van deze (overigens onaantrekkelijke) dames hebben hem kinderen bezorgd. Wat volgt is hilarisch, al komt er enige tragiek om de hoek kijken. Yona laat zijn oog vallen op een meisje die inderdaad geschikt lijkt, maar hij verkijkt zich behoorlijk op haar jonge leeftijd.

Fransman David Ratte heeft met zijn grappige tekenstijl en geweldig schrijfwerk mijn hart gestolen en wat mij betreft mag hij de gehele bijbel omzetten tot stripalbums.

Wout Jut

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers