woensdag 20 juli 2016

Recensie 10 Cloverfield Lane



https://tinselblog.files.wordpress.com/2016/06/10-cloverfield-lane-dvd-2d.jpg?w=211&h=30010 Cloverfield Lane
Executive producer: Dan Trachtenberg
Cast: John Goodman (Howard), Bradley Cooper (Ben), Mary Elizabeth Winstead (Michelle), John Gallagher Jr. (Emmett).
 Waardering: ****
Studio: Par Theatrical
Distributeur: Universal Pictures Benelux
Release: 27 juli 2016
Genre: Drama, Horror, Mysterie
105 minuten

De film Cloverfield vond ik behoorlijk eng en dat gebeurt nooit bij een rampenfilm waarin de actie en vernieling centraal staan.
Met 10 Cloverfield Lane heb ik expres niets gelezen op het internet. Meestal bekijk ik meteen de trailer en lees alles wat er over de desbetreffende film wordt besproken. Bij deze film had ik alleen de trailer gezien. Dus ik ging er behoorlijk blanco in met minimale informatie.

10 Cloverfield Lane heeft overeenkomsten met zijn voorganger, maar er zijn ook grote verschillen. De film speelt zich voornamelijk af in een ondergrondse bunker waarin we kennis maken met drie hoofdrolspelers. Meer niet (oké, een vrouw komt nog even langs, maar dat terzijde).
Het verhaal begint met een jonge vrouw genaamd Michelle en onderweg wordt ze aangereden. Ze wordt wakker en ontdekt dat ze in een bunker zit met twee andere mannen. De eigenaar Howard vertelt dat iedereen boven dood of reddeloos verloren is. Uiteraard denkt ze dat ze met een gek te maken heeft, maar zijn metgezel Emmet, een andere jongeman, vertelt hetzelfde verhaal. Wanneer ze kans ziet te ontsnappen staat er plots een vrouw voor de deur. Verminkt, bijna stervend en wanhopig gilt ze dat ze naar binnen wilt.
Wat er ook daadwerkelijk aan de hand is, het is duidelijk niet veilig binnen. De rust keert terug in de bunker en voor enige tijd is er rust. Maar dan doet ze een gruwelijke ontdekking. In het verleden heeft Howard daadwerkelijk iemand gevangen en waarschijnlijk vermoordt.
Samen met Emmet maken ze een plan om te ontsnappen, maar zodra Howard erachter komt vermoordt hij Emmet.

Door de titel alleen al weet je wat er aan de hand is in de buitenwereld (en hoe de straat heet waar de bunker is gelegen) en wanneer ze buiten komt en een ruimteschip ziet, ja, dat is voor de kijker geen verrassing. Bovendien krijgen de fans van Cloverfield eindelijk antwoordt op de vraag wat er nu precies aan de hand was. Maar wat er binnen gebeurt, dat is waar de film om draait.

Persoonlijk vind ik het jammer dat de film maar kort gedraaid heeft in de bioscoop, want de film is ontzettend goed. Wellicht werd er niet voldaan aan de verwachtingen, want al speelt 10 Cloverfield Lane in hetzelfde universum af, het is geen vervolg zoals je gewend bent. Bovendien is de film kleinschalig. Wie zich om deze redenen deze film laat liggen, doet zichzelf wel tekort.
De film is eng, zonder hiervoor speciale schrikeffecten te gebruiken. De relatie tussen de drie personen is fascinerend en verschillende keren vraag je je af of Howard nu wel of niet te vertrouwen is. John Goodman ken ik vooral als de vriendelijke goedzak, maar hier zet hij een overtuigende en enge rol neer. De sfeer is beklemmend en naargeestig, maar ook voor korte tijd juist positief en vrolijk (zover hun situatie dit toelaat).

De DVD heeft niet veel extra’s en is vrij standaard, maar met een dergelijke kleinschalige film hoeft je dit wellicht niet te verwachten.
De extra's zijn de moeite waard waarin, uiteraard, verteld wordt hoe de film tot stand is gekomen, hun onderzoek van mensen die daadwerkelijk een overlevingsbunker bouwen, wat de acteurs aantrok van hun karakters en waarom er voor dit specifiek einde is gekozen.

Extra's:
- Cloverfield too
- Bunker Mentality
- End of story

Wout Jut
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers