vrijdag 8 juli 2016

Recensie Kersten, de lijfarts van Himmler



http://www.ballonmedia.be/covers/BIC/9789462940116.jpgKersten, de lijfarts van Himmler
Patrice Perna (scenario), Fabien Bedouel (tekeningen), Florence Fantini (inkleuring)
Waardering: *****
Uitgeverij Glenat
96 pagina’s (harcover)
€ 19,95
ISBN: 9789462940116

Verhalen over de Tweede Wereldoorlog intrigeren mij. Waarom? Het is niet dat ik oorlog zo interessant vind, eerder de tragiek en de menselijke kracht en veerkrachtigheid. Ik heb al veel gelezen en gezien over deze periode, maar ik ken lang niet alle verhalen en het verhaal over de arts Felix Kersten is er één van. Ik heb nooit eerder over deze man gehoord en dat is jammer, want deze man is een ware held geweest.
Felix Kersten was in de oorlog de persoonlijke arts van Reichsführer Heinrich Himmler. Een machtige man, maar dagelijks heeft hij last van maagkrampen. De dokter Kersten kan met zijn handen Himmler bevrijden van de pijn en die is Kersten zo dankbaar, dat er een vertrouwensband ontstaat. Hierdoor krijgt Kersten tegen wil en dank een machtpositie en houdt de Britse geheime dienst op de hoogte. Dankzij deze positie weet Kersten duizenden mensenlevens te redden, maar hij bevindt zich in het hol van de leeuw en hier zijn vele vijandige en wantrouwige ogen op hem gericht.

De auteur dankt historicus Francois Delpa voor diens waardevolle hulp en vertelt dat dit verhaal is geïnspireerd op waargebeurde feiten, al zijn een aantal gebeurtenissen en personages ontsproten aan zijn verbeelding. Feit is dat schrijver Patrice Perna een spannend, meeslepend en gevoelig boek heeft geschreven over Felix Kersten. Je voelt zijn angst, zijn spanning en je deelt zijn zorgen, prachtig in beeld gebracht door tekenaar Fabien Bedouel.

Wout Jut
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers