vrijdag 1 juli 2016

Recensie Capa - De Vallende Ster



http://www.ballonmedia.com/covers/bic/9789030371656.jpgCapa - De Vallende Ster
Florent Silloray (Scenario, tekeningen & inkleuring)
Waardering: ***
Uitgeverij Casterman
88 pag. (hardcover)
€ 19,95
ISBN: 9789030371656

Robert Capa is voor mij en wellicht voor velen een grote onbekende. De oorlogsfotograaf stierf vrij jong op veertigjarige leeftijd, maar gezien zijn beroep mocht hij nog van geluk spreken. Capa fotografeerde heel wat oorlogsgeweld tussen 1936 en 1954, zoals de Spaanse Burgeroorlog, de Tour de France, de bombardementen van Londen, de eerste aanvalsgolf op Omaha Beach oftewel D-Day. Uiteindelijk wordt een mijn in een droog rijstveld in Indochina, ten zuiden van de delta van de Rode Rivier hem fataal.   

Het album is een biografie en wordt verteld vanuit het oogpunt van Capa en we zien hoe hij omgaat met het verlies van zijn geliefde Gerda Taro. Capa begeeft zich vrijwillig in levensgevaarlijke situaties, een bijna verslavende levenswijze, al is zijn echte verslaving gokken. Zijn werk als fotograaf is voor hem wel de makkelijkste manier om zijn onkosten te bekostigen.
De tekenaar heeft gekozen voor een vrij eenzijdige inkleuring en maakt gebruik van vooral bruintinten. Toepasselijk aangezien fotografen toendertijd voornamelijk zwart-wit rolletjes hadden (kleur was een stuk duurder).
Voor mijn gevoel komt het verhaal van de fotograaf niet geheel tot zijn recht. In een snel tempo gaan jaren aan je voorbij waardoor je meer een opsomming krijgt van feiten en gebeurtenissen. Hierdoor faalt Silloray om een meer persoonlijk biografie te creëren.

Wout Jut
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers