zaterdag 19 juni 2010

Cos Nostra - De waanzin van Dutch (1/2)


Cosa Nostra – De waanzin van Dutch (1/2)

David Chauvel (scenario), Erwin Le Saëc (tekenaar), Scarlett (kleur)

Uitgeverij Silvester

48 pagina’s (hardcover)

Prijs: €16,95

Waardering: ***

Maffia, familie, syndicaat, Cosa Nostra, Camorra... Cosa Nostra vertelt een waar gebeurd verhaal over de georganiseerde misdaad in New York begin twintigste eeuw. Duizenden mensen ontvluchtten de Europese armoede in de hoop op een beter leven in de Nieuwe Wereld. Ook de Duits-joodse ouders van Dutch Schultz.

Dit elfde deel volgt het verhaal over Dutch, geboren als Arthur Simon Flegenheimer. Op zijn twaalfde is hij al lid van een gang, maar wanneer je opgroeit in een harde buurt waar niemand zich meer verbaasd over het geweld, is de weg naar de criminaliteit snel gekozen.

Hij kiest de naam Dutch Schultz omdat deze naam zeker niet wordt vergeten. Zijn criminele loopbaan loopt goed en tijdens de drooglegging maakt hij fortuin met illegale dranksmokkel in Harlem. Maar hij krijgt concurrentie. Wil Dutch volledige controle over Harlem, dan moet hij de oorlog verklaren aan Jack “Legs” Diamond en de gebroeders Coll.

De ontwikkeling van Dutch is goed te volgen. In de laatste drie bladzijden staan de Noten. Hierin wordt per bladzijde of scène uitgelegd hoe het album tot stand is gekomen. De auteurs hebben veel informatie van crimelibrary.com, het boek Le Bled aux méchants en andere bronnen. Het tekenwerk en de inkleuring is passend bij het verhaal, niet slecht maar ook niet sprankelend of gedetailleerd. (WJ)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers