zondag 20 juni 2010

De Lemen Troon 3 – Hendrik, Koning van Frankrijk en Engeland


De Lemen Troon 3 – Hendrik, Koning van Frankrijk en Engeland

Nicolas Jarry & France Richemond (scenario), Theo Caneschi (tekenaar),

Lorenzo Pieri (kleur)

Uitgeverij Silvester

48 pagina’s (hardcover)

Prijs: €16,95

Waardering: ****

Er heerst een burgeroorlog in Frankrijk. Het einde van de 100-jarige oorlog tussen Engeland en Frankrijk is in zicht. Jan van Bourgondië, ook wel Jan zonder Vrees genoemd, is vermoord. Geruchten gaan dat Karel de waanzinnige, kroonprins van Frankrijk, en zijn handlanger Tanneguy van Châtel hiervoor verantwoordelijk zijn. Filips, de nieuwe hertog van Bourgondië, wil wraak. Al moet hiervoor de Franse troon naar Hendrik de Vijfde, koning van Engeland. Wanneer Hendrik V eenmaal de Franse kroon bezit belooft hij de bevolking te beschermen en hun tradities te eerbiedigen.

Het album leest als een roman. Het is indringend en met fascinatie geschreven. Historische feiten zijn op een goed manier verwerkt in het verhaal.

De tekeningen zijn uitstekend, mooi ingekleurd en ieder plaatje is rijk aan detail. Misschien een van de weinige historisch correcte stripseries die echt spannend is. Een goed voorbeeld van het meesterlijke talent van tekenaar Theo Caneschi is de kerstmaaltijd scène van Hertog Filips die dineert met Hendrik V. De scène is prachtig gedetailleerd en een lust voor het oog.

Klein punt van kritiek is de grote hoeveel personages. Er komen nog vier delen, dus waarschijnlijk komen ze allen later nogmaals aan bod. (WJ)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers