donderdag 2 juli 2015

Recensie De weeskinderen 1 - Er was eens een nacht




http://www.strip2000.nl/artiesten/Gorilla/de-weeskinderen/de-weeskinderen-deel-1-cover-550.jpgDe Weeskinderen 1 - Er was eens een nacht

Cyril Knittel (scenario, tekeningen & inkleuring)
Waardering: *****
Uitgeverij Gorilla
48 pagina’s (hardcover)
€ 14,95
ISBN: 9789462800823

Tïa en Fêne! zijn twee weeskinderen en leven in een wonderlijke wereld. Een verborgen planeet, verborgen tussen een groepje sterren. Hun leven is vol grappen en grollen in een slapend paradijs en hun rustig leventje wordt beschermd door de wolven.
Op een dag vraagt Pogo, een kleine jonge wolf, waarom de twee elfjes gestraft worden. Want niemand mag met hun aanraken, niet met hun praten maar de wolven moeten de weeskinderen voor hun hele leven beschermen.
Lang geleden, voor de komst van de twee kinderen, was de wereld heel anders en in die tijd leefden alle dieren in vrede samen. de dieren hebben nooit geweten of de kinderen ouders hadden en Tïa en Fêne zorgden voor vragen waar niemand antwoordt op wist. Wanneer Pogo vraagt hoe oud de kinderen wel niet zijn is het antwoordt van zijn moeder verbazend. Ze zijn net zo oud als die eeuwenoude boom.

Cyril Knittel heeft een prachtig en wonderbaarlijk album gemaakt wat enigszins doet denken aan het scheppingsverhaal, maar dan zo ontzettend veel schattiger. Er wordt veel moeite gedaan om de kinderen onwetend te houden maar natuurlijk is ook hier de "spreekwoordelijke slang" die aanklopt om zijn kennis te verspreiden. Maar de "slang" in het verhaal, een man met een belachelijk hoge hoed, is namelijk het eerste weeskind. Hij was de eerste die in het bos werd geboren. Hij leerde de dieren de taal en iedereen hield van hem. Maar de komst van de kinderen veranderde alles en de jaloezie knaagde aan de wees.

De boodschap is duidelijk in dit modern sprookje is duidelijk. Er komst een tijd dat onze kindertijd is afgelopen we moeten opgroeien, beslissingen moeten maken en moeten accepteren dat de wereld rondom ons veranderd en ons daarop aanpassen.

Wout Jut

 http://www.danielmaghen.com/images/planches/24107-1.jpg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers