vrijdag 3 juli 2015

Recensie Ton en Tineke Integraal




http://www.ballonmedia.com/covers/bic/9789055818921.jpgTon en Tineke Integraal
Andre Franquin (scenario & tekeningen)
Waardering: *****
Uitgeverij Le Lombard
264 pagina’s (hardcover)
€ 34,95
ISBN: 9789055818921

Wie is nu niet onbekend met grootmeestertekenaar Franquin? Zijn grootste creaties zijn wellicht Guust Flater,  Marsupilami en Robbedoes, maar Ton en Tineke zijn we zeker niet vergeten. Deze integrale uitgave van Ton en Tineke is een feest voor niet alleen de inmiddels oudere generatie met grote kinderen.
Allereerst wordt je getrakteerd op maar liefst 80 pagina's aan informatie over de werkzaamheden van Franquin en zijn relatie met twee rivaliserende uitgeverijen.
Maar verwacht geen vrolijke noot of sympathieke verhalen. De inleiding begint meteen over de vertrouwensbreuk bij Franquin door diens uitgever Dupuis. Zijn verontwaardiging is groot, hij ontdekt dat hij 50.000 Belgische frank auteursrechten misloopt, want Franquin is bijzonder gehecht aan de uitgeverij waar een zeer familiale sfeer hangt.
Er wordt heel wat geschreven tussen Franquin en Dupuis en helaas voor de tekenaar besluit Charles Dupuis zijn boekhouder te beschermen. Rivaal Raymond Leblanc, algemeen directeur van uitgeverij Lombard, ontvangt  Franquin wordt met open armen ontvangen en krijgt een veelbelovend contract aangeboden. Helaas bleek dat voor Franquin achteraf ook een teleurstelling.

Het integraal album is met veel zorg gerestaureerd en opnieuw gebundeld in een prachtuitgave met uitgebreid achtergronddossier, dit onder supervisie van Franquins dochter Isabelle. Het is nogal een turbulent stukje stripgeschiedenis over Franquin en zijn werk, maar het geeft een goed en uitgebreid beeld over zijn leven.
Na het lezen van al die trieste en mooie verhalen is het gelukkig alleen nog maar lachen geblazen. Je ademt de sfeer van de jaren ’50 en het vrolijke optimisme van het Expo ’58-tijdperk. Natuurlijk zijn de verhalen van het jonge koppeltje Ton en Tineke veroudert (zulke auto's vind je alleen nog in musea of met heel, heel mooi weer) maar de humor is tijdloos.
De kaft voelt lekker ouderwets en ietwat korrelig aan. Le Lombard weet hoe hij de stripliefhebber moet verwennen. Voor de fans van Franquin is de integrale uitgave van Ton en Tineke wellicht de prachtigste cadeau die de fan kan krijgen voor zijn verjaardag of Sinterklaas.

Wout Jut
 http://www.stripspeciaalzaak.be/beelden/Toppers/DeWereldRondFranquin/Prenten/WillemVleeschouwer_prent2.jpg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers