zondag 15 november 2015

Recensie - Stern 1 - De Doodbidder, de Zwerver en de Moordenaar



http://www.ballonmedia.com/covers/bic/9789085584124.jpgStern 1 - De Doodbidder, de Zwerver en de Moordenaar
Frédéric Maffre (scenario), Julien Maffre (tekeningen & inkleuring)
Waardering: *****
Uitgeverij Dargaud
64 pag. (softcover)
€ 9,50
ISBN: 9789085584124

Ik ben geen "fan" van western-strips, maar ik sla het zeker niet af. Westerns zijn behoorlijk voorspelbaar  en gaan meestal om het verslaan van de "bad guy" waar problemen worden opgelost met het pistool.
In het voorwoord komt de uitgever zelfs al met een verontschuldiging en vertelt over de onvermijdelijke codes in het genre waar de schrijver niet aan ontkomt. Oftewel de verplichte personages zoals de sheriff, de bartender, de hoeren, de doodgraver, de premiejager, etc.
Veel strips over doodgravers zijn bij mij niet bekend maar het toeval wilt dat we dit jaar twee series krijgen over doodgravers. De andere heet Undertaker en de uitgever excuseert zich voor dit toeval. Alsof de lezer misschien niet geïnteresseerd zou zijn voor nog een strip over een doodgraver.

Gelukkig hoeven de auteurs van Stern zich geen zorgen te maken want ze hebben een ijzersterk eerste deel gemaakt. Op het beroep en de genre na heeft Stern geen verdere overeenkomsten met Undertaker  en de lezer maakt kennis met een doodgraver wiens verleden bijzonder interessant lijkt.
Hoofdrolspeler Elijah Stern is lang niet zo zeker van zichzelf en is erg op zichzelf gesteld. Wanneer een inwoner van het kleine plaatsje Morrison, Coffey County overlijdt wordt Stern gevraagd op het lichaam een autopsie uit te voeren. Wanneer Stern de organen bekijkt doet hij een ontdekking wat duidt op moord. Plots heeft Stern een moordzaak in zijn maag maar besluit de zaak verder te onderzoeken.

Wauw, wat een strip. De gebroeders Maffre maken gebruik van alle eerder genoemde archetypes maar zorgen er wel voor dat de bijpersonages niet alleen dienen als vulmateriaal. De dronkenlap heeft een interessant verleden waarvan ik zeker meer van wil weten degenen die jammerlijk genoeg overlijden zijn mooi vormgegeven karakters. En de "bad guy"? Hij lijkt de stereotype jongeman, uit op wraak en genoegdoening (de meest gebruikte motieven bij moord) maar zijn daden zijn niet gedaan omdat hij zo'n gemeen persoon is. Hij maakt alleen de verkeerde beslissingen.  

Stern is een western waarvan ik graag nieuwe delen van zie, hardcover waardig!

Wout Jut

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers